Dorinda – brandweer

Dorinda

De Cursist…..

Brandweervrouw Dorinda Bos

Dorinda is :

  • Kaderinstructrice EHBO & Reanimatie /
  • Brandweervrouw binnen de Stadsgewestelijke Brandweer Vlissingen – Middelburg,
  • Beheerder website het Brandweerforum /Facebook brandweerforum

 

Het viel me op dat tijdens de film over de ontwikkeling van een woningbrand hij met zijn ogen dicht zat.

Hij nam niet deel aan de discussie. Ik besloot er niet teveel bij stil te staan.     In elke cursus die ik geef, of het nu EHBO, ademlucht of bedrijfshulpverlening is, laat ik de cursisten filmmateriaal zien over het ontstaan van woningbranden. En natuurlijk volgt de vraag of ze een rookmelder of blusmiddel hebben thuis. Ook de opmerking dat je thuis ook een vluchtplan moet maken komt aan de orde.

In de 14 jaar dat ik vrijwillig brandweervrouw ben heb ik gezien wat de ellende is die een woningbrand, groot of klein, veroorzaakt.
Om nog maar niet te spreken van het trauma dat je eraan over houdt als het je overkomt.

Ik heb ervoor gekozen om bij de brandweer te werken,

                ik weet dat waar de meeste mensen van weglopen wij ernaar toe gaan.

We zijn getraind om hulp te bieden op momenten van nood. Dorinda brandWe leveren een groot deel van ons privéleven in en we zorgen ervoor dat we getraind zijn, dat we opleidingen volgen en we hopen dat we maar heel weinig te hoeven te doen.

De cursus ademlucht bestaat uit een theoriegedeelte gevolgd door een praktijkgedeelte. Als de eerste twee cursisten geweest zijn ga ik de volgende twee halen voor de afsluitende oefening. Ik vind ze achter de kazerne met een sigaret in de handen. Ik besluit ter plaatse dat het tijd is voor een korte pauze.

Ik kijk de heren aan als degene die de ogen dicht had tegen de film zegt:

sorry als ik een beetje afwezig overkwam tijdens de film, maar een maand geleden is mijn woning afgebrand.’

Ik heb kippenvel als ik vraag wat er gebeurd is en of hij zijn verhaal wil vertellen.

Op de bewuste ochtend was hij naar zijn werk gegaan. Zijn vriendin werd wakker omdat het zo heet was in de slaapkamer. Er bleek in de woonkamer, waar zij boven sliep, brand te zijn uitgebroken. Beide kinderen, 11 maanden en 7 jaar lagen op hun kamer te slapen. Toen ze de deur opentrok werd ze overvallen door een muur van rook en hitte. Ze heeft haar zoon van 7 toe kunnen roepen op de kamer te blijven.   Een buurman heeft de kleine van 11 maanden via een ladder aan de buitenzijde uit de woning gehaald.

De brandweer kon de voordeur niet forceren en heeft de ruiten uit de deur gehaald om naar binnen te komen. Zo zijn de buurman, de zoon en vriendin door de brandweer uit de woning gehaald. Het is goed afgelopen.

De cursist vertelde dat hij van plan was om rookmelders op te hangen als de verbouwing van de woning volledig klaar was. Helaas hoefde het niet meer.

Ik hoor het vaak: mijn rookmelder gaat altijd af; ik heb ze wel maar ze zijn lelijk; ze zitten in de doos en ik hang ze op als ik tijd heb. Vaak is de gedachte erachter: mij overkomt het toch niet. Helaas het overkomt heel veel mensen.

Het spreekt vanzelf dat deze meneer een woning betrekt met elk denkbare veiligheid erin. Met als eerste de rDorinda 2ookmelders.

Als brandweerinstructeur zal ik elke les opnieuw mijn cursisten vertellen over het belang van rookmelder, vluchtplannen en een blusmiddel in de woning. Ook zal ik ze vertellen dat ze in geval van brand moeten vluchten en de bluspogingen over moeten laten aan getrainde mensen van de brandweer. Helaas kan ik ze niet verplichten om de avond na de cursus meteen de maatregelen te treffen.

Waarom ik dat doe? Als ik op deze manier 1 leven kan redden dan is het waard geweest. Daarom blijf ik het verhaal vertellen.
En hoop ik dat als mijn en dat van mijn collega brandweermensen nodig is dat we kunnen zeggen:

                    het is dit keer goed afgelopen!