Opstal Verzekering

Opstal Verzekering

De 1e zaken die geregeld moeten worden.

Onderstaand is vanuit mijn eigen brandervaring geschreven. 

Inboedel en Opstal kunnen met sommige zaken raakvlakken hebben.   Zoals de kosten voor het weghalen van inboedel en de kosten voor huurderving (bij een koopwoning en als je hiervoor verzekerd was).

Huurderving
Je krijgt dan een x aantal maanden aan huur uit betaald (huurwaarde van je woning voor de brand) en de tijd die men denkt om alles weer in orde te maken, meestal met een maximum van 12 maanden.

Als je tijdelijk niet bij andere mensen terecht kan en je  moet naar een hotel of andere opvang zullen in meeste verzekeringen ook deze kosten voor hun rekening zijn. Dit zijn kosten boven de verzekerde inboedelschade.

 Ga er niet vanuit dat je die huurderving gelijk krijgt ! 

Het wordt in meeste gevallen in 1 schade post gegoten. Als de expert en verzekering rond zijn krijg je dit in je voorstel te zien.
Dit kan dus maanden duren en die maanden zal je doormiddel van een voorschot op moeten vangen (als je een andere tijdelijk onderkomen hebt en ook je hypotheek doorloopt).

Hypotheekschuld
Overleg bij de hypotheek verstrekker of het mogelijk is dat je hypotheek opschort,  ze hebben een onderpand en de schuld zal zeker voldaan worden.  De rente kan later achterstallig worden verwerkt.

Verkopen of herbouwen ?

 Je zal vrij snel moeten beslissen of je terug wilt of dat je de ‘resten’ wilt verkopen.

Dit is voor de verzekering een totaal andere berekening van de schade

  • als je het wilt verkopen wordt er niet gekeken naar de fysieke schade maar naar wat je huis een minuut ervoor waard was en wat het je nu op zou leveren, het verschil is dan je schade).
  • Als je kiest voor herbouw dan heb je die plicht ook en kan je niet over paar maanden zeggen ik wil toch verkopen, je verzekering zal zijn berekeningen dan weer herzien en er kan dan dus een heel ander plaatje ontstaan.

Wat wel goed is bij twijfel om beide berekeningen door de expert te laten uitvoeren. In sommige gevallen is het sowieso nodig omdat de waarde bij verkoop bepalend is voor de hoogte van 1e betaling in depot van de schade aan de hypotheek verstrekker.  Dit echter is per maatschappij verschillend en de polis in dit geval goed door nemen is geen overbodige luxe.  Als achteraf blijkt dat alsnog die schade bepaald moet worden kan er weer onnodig tijd voorbij gaan.

Tijdelijke (t)huis.
Probeer ondanks dat je hoofd totaal er niet naar staat snel weer een eigen plekje te vinden en volg vooral gevoel waar je je prettig en veilig zou voelen en niet teveel de financiële kant.

Na de eerste dagen kan je gevoel hebben ik wil naar huis, en
tegelijkertijd het besef dit gaat niet meer. 

Zoek iets voor jezelf waarin je ook tijdelijk je thuis kan voelen !

Gemeente heeft vaak voor dit soort gevallen woningen beschikbaar, maar laat je wel informeren of het geen woningen zijn die op nominatie staan om af te breken.  Dit soort woningen zijn veelal oud (wat zeker komende maande je angsten kan versterken) en kans bestaat dat je er eerder uit moet als dat je huis weer klaar is en er nogmaals een gedwongen verhuizing plaats moet vinden.

Kijk ipv gemeente woningen ook eens naar particulieren die , wel duurder, maar snel woningen aanbieden.

 

Voor tijdelijke aankleding van die woning ben je veelal ook verzekerd
Dus goederen die je echt aan moet schaffen voor de tijdelijke woning zoals een gasstel (als je in je eigen woning bv een inbouwkeuken had en opnieuw laat plaatsten) een magnetronnetje, gordijnen en vloerbedekking kan je allemaal claimen, verzuim er niet op, je zal altijd tekort komen met alles wat je opnieuw moet kopen.

Let erop dat de verzekering wel het goedkoopste van het goedkoopste vergoed en je niet de duurste gordijnen voor tijdelijk moet proberen te claimen.  Hun kijken niet naar of iets mooi is of bij elkaar past.  Probeer voor jezelf wel het een beetje gezellig en neutraal te maken.  Een thuis gevoel ook al is het het niet is wel belangrijk voor komende maanden.

Woning:  Verdubbel de tijd die verzekering/aannemer doorgeeft en bereken of je die tijd kan volhouden.  Hou rekening dat in het begin er een depot is en de rente hiervan iets minder is als je hypotheekschuld.
Het is per polis verschillend maar de mogelijkheid is dat er maar een deel van je hypotheekschuld in depot wordt gezet en het resterende bij de verzekeringsmaatschappij blijft. Dat laatste deel krijg je dus geen rente over !