Juul & Sander

Juul & Sander

De vaatwasser zou zoals altijd na het programma

op stand-by springen….

Breda 6 juli 2007
Het was de nacht van 6 op 7 juli 2007.

Mijn vriendin en ik wonen op een etagewoning boven een supermarkt in Breda. We woonden er ruim een jaar en hadden het goed naar onze zin in ons “huisje”.

We hadden alles wat we nodig hadden en hadden het naar onze mening mooi ingericht met veel (nieuwe) spullen.

De vaatwasser zou zoals altijd na het programma op stand-by springen..

 

Op 6 juli hebben we ’s avonds in onze keuken wat gerechten klaar gemaakt voor de verjaardag van mijn vriendin op 8 juli.

Omstreeks 23.15 uur waren we klaar en ruimde we ons tafelmodel vaatwasser vol met kommetjes, glazen, borden en bestek. Zoals wel vaker zette we het apparaat aan en verplaatste wij ons naar de woonkamer. Omstreeks 23.30 uur ging mijn vriendin Juul naar bed toe. Ik zelf heb nog wat tv gekeken en ben om 00.15 de keuken ingelopen om te kijken of de vaatwasser klaar was. Ik zag aan de draaiknop van het programma dat het ongeveer nog 15 minuten zou duren. Ik besloot hier niet op te wachten omdat ik moe was en ben in mijn bed gaan liggen. De vaatwasser zou zoals altijd na het programma op stand-by springen zodat ik het apparaat de volgende ochtend uit zette en hem uit zou ruimen….foute beslissing, bleek naderhand.

KlokOm 00.20 uur lag ik naast mijn vriendin in bed en om 00.30 uur heb ik de tv uitgezet en ben ik gaan slapen. Ik sliep erg snel omdat ik moe was van een lange week, mijn vriendin lag al te slapen….

1.57 uur, ik en mijn vriendin schrikken tegelijkertijd wakker van onze elektronische deurbel. Deze bel is vanuit onze voordeur te bedienen en geeft een piepende harde toon in onze woning in de centrale gang.

De bel is vergelijkbaar met een deurbel in een flatgebouw. Ik lag al in een diepe slaap en besefte niet zo goed wat er gebeurde. Het viel mij wel direct op dat de bel maar af bleef gaan en niet stopte.

Op dat moment realiseerde ik me dat dit niet goed was en ik besloot

overeind te gaan zitten in mijn bed.

Mijn vriendin werd ondertussen ook goed wakker en vroeg mij om te kijken wat er aan de hand was. Op het moment dat ik overeind ging zitten viel het mij direct op dat ik moeilijk adem kon halen en dat het extreem donker was in onze slaapkamer. Normaal gesproken valt er altijd wat maanlicht door de vouwgordijnen naar binnen. Het was pik en pik donker en bloedheet. Ik schat de temperatuur tussen de 30 en 40 graden.

Ik stapte uit bed en verplaatste mij bukkend (geleerd tijdens cursus) naar het lichtknopje naast de slaapkamerdeur. Ik wilde het licht aan klikken maar helaas, geen spanning meer in huis dus het bleef donker. Ik voelde aan de slaapkamer deur, deze was erg warm. Op dat moment realiseerde ik me dat er ergens brand moest zijn in de buurt. Ik dacht natuurlijk niet dat de brand bij ons thuis was want dit zou mij toch nooit overkomen?! De brand moest vast en zeker bij de bovenburen zijn….niet dus! Ik vroeg mijn vriendin de verlichting van haar telefoon aan zou zetten zodat we iets zouden zien. Door de stress lukte dit haar niet. Ik besloot om de slaapkamer deur te openen omdat dit de enige weg naar buiten is. Ik woon in een huis met plafonds van 3,50 meter hoog en de ramen zitten bovenaan bij het plafond dus er was maar 1 weg naar buiten en dat was de deur.

BedIk pakte de warme deurklink en opende de deur,

      ik zag en voelde dat er enorm veel rook en hitte de slaapkamer binnendrong. Ik riep tegen mijn vriendin om nu onmiddellijk uit bed te stappen en mij te volgen. Zij was gelukkig nog helder genoeg om haar handtas (met telefoon) en 2 badjassen uit de slaapkamer mee te pakken.

De voordeur bevindt zich schuin tegenover mijn slaapkamer deur aan de andere kant van de gang. Op de tast heb ik gelukkig de klink van de deur gevonden en deze geopend. De deur opende gelukkig naar binnen toe met de deur richting de brandhaard, dit hield de hitte tegen. Ik ben met mijn vriendin naar buiten gerend en de trap af naar beneden waar wij mensen op de deur hoorde bonken.

KeukenapparatuurWe openden beneden de deur en werden opgevangen door een groep toevallige voorbijgangers en onze buurman van schuin onder ons welke een shoarmazaak runt die tot 2 uur open is.

Buiten begin je pas echt te beseffen wat er nu eigenlijk gebeurt. Na wat hoesten en bijkomen realiseerde ik me plotseling dat onze bovenburen er nog zouden moeten liggen. Op dat moment kwam de brandweer met 1 ladderwagen en 2 spuitwagens aan rijden met daarbij nog 4 politiewagens en 2 ambulances.

Ik vertelde hen dat er nog mensen boven zouden moeten liggen, hierop is de brandweer direct naar boven gegaan, gelukkig waren de bovenburen niet thuis die nacht!

Ik en mijn vriendin zijn opgevangen door het ambulancepersoneel omdat we allebei wat rook hadden ingeademd. Na een 15 minuten in de ambulance te hebben bijgekomen arriveerde een vriendin van ons welke door buurtbewoners was gealarmeerd. De brandweer is ondertussen gaan blussen en hebben met een speciaal apparaat de rook uit de woning geblazen. Enige tijd later zijn we met de brandweer naar binnen gegaan om de noodzakelijke spullen te pakken zoals kleding om te dragen, geld en mijn telefoon.

KeukenblokIk zal van mijn leven nooit meer vergeten wat ik zag toen ik onze woning in stapte…het was onherkenbaar geworden, met uitzondering van de woonkamer welke vooraan in de woning ligt waren alle muren en plafonds pikzwart, het stonk, het was smerig en warm. Ons eigenhuisje waren we zo hard voor gewerkt hadden was weg.

Hierna ging het vrij snel, je krijgt informatie van de brandweer, ambulance en politie en zij vertrekken weer. Salvage was onderweg.
Op het moment dat iedereen vertrok stonden we daar een beetje voor de deur op straat te wachten. Uiteindelijk kwam Salvage na een uur. Hij alarmeerde Holland Herstel Groep welke de eerste maatregelen hebben genomen zoals het weghalen van de elektrische apparatuur die nog bruikbaar was en het dichttimmeren van ingegooide ramen.
Uiteindelijk waren we rond 8.00 uur bij mijn ouders thuis om daar maar te gaan slapen. Slapen lukt bijna niet vanwege de resterende adrenaline. Vanaf dat moment is het allemaal erg snel gegaan je krijgt bezoek van een schade-expert en een reinigingsbedrijf, je maakt afspraken en hun gaan aan de gang. Na een ruime maand zwoegen en zweten en elke dag bezig te zijn met afspraken, meehelpen verhuizen e.d. zijn we op 12 augustus weer onze woning ingetrokken om daar de eerste nacht te slapen. Het is nog niet helemaal klaar maar over een maandje is het weer minstens net zo mooi als dat het was.

Onze tips

– Zorg voor een goede inboedel en opstalverzekering!!!
– Hang voldoende rookmelders op de juiste plaats in het huis (onze hing verkeerd en is daardoor niet afgegaan)
– Laat elektrische apparaten ’s nachts nooit draaien!
– Draai je voordeur ’s nachts niet op slot met een sleutel omdat je er anders niet snel uit kunt.
– Maak foto’s direct na de brand om aan te kunnen tonen wat je allemaal had staan.
– Maak duidelijke afspraken met het reinigingsbedrijf en herstelbedrijf en zie er op toe dat deze afspraken worden nagekomen.
– Maak voor je zelf een lijst met spullen die overal stonden omdat er tijdens de verhuizing altijd iets vergeten wordt op te schrijven.
– Ben altijd eerlijk tegen alles en iedereen over wat er wel en niet gebeurt is.
– Bereid je er op voor dat het enkele weken tot maanden gaat duren voordat je de woning weer in kan.
– Zorg voor een rookmelder in je slaapkamer en zorg voor voldoende brandblussers in huis.
– Blijf altijd laag bij de grond tijdens brand, daar kun je wel ademhalen en heb je meer zicht.
– Hou van alle afspraken en ontmoetingen met bedrijven en personen een logboek bij.

  • Geniet van elke dag want voor je het weet is het voorbij.

Locatie afzuigkap

Mijn vriendin en ik beseffen dat we erg veel geluk hebben gehad, als de voorbijgangers niet gealarmeerd hadden dan had ik dit verhaal misschien niet meer kunnen typen.
Ook waren we gelukkig goed verzekerd dus financieel komen we er wel weer bovenop. Echter, de tijd die we in deze ongewenste verbouwing heb gestoken krijgen we nooit meer terug.

We hebben nu extreem veel brand preventiemaatregelen in huis genomen (3 rookmelders, 1 hittemelders, 2 brandblussers en 2 blusdekens) om er voor te zorgen dat we weer lekker kunnen slapen.

Ik hoop dat dit u nooit overkomt, zowel…wees voorbereid!