Inboedel Verzekering

Inboedel Verzekering

De 1e zaken die geregeld moeten worden.
Onderstaand is vanuit mijn eigen brandervaring geschreven.

  • Vraag een voorschot (expert komt hier vaak zelf mee) voor de 1e voorzieningen, vergis je niet als je al je kleding kwijt bent ben je zo 3000 euro verder om de basis voor schoenen, sokken, slaapkleding, normale kleding, ondergoed, crèmes, tandenborstel etc aan te schaffen.  Schroom niet om dit ook te vragen.
  • De verzekering (inboedel) kan een overzicht van je vragen met alles wat je mist en de schattingen van prijzen.  Dit lijkt een ondoenlijke zaak en kan boosheid geven, maar begin eraan des te eerder krijg je hier je geld voor en kan je weer met je leven beginnen.
  • Teken iedere ruimte en schets daarin de plaatsen waar iets stond, dwaal in je gedachte over die plekken heen en je zal zien dat er steeds meer voorwerpen in je hoofd terug zullen komen.
  • Als de brand niet alles verwoest heeft laat dan iemand foto’s van iedere ruimte maken (als je nog in het pand mag), zoveel mogelijk beelden maken details weer zichtbaar in je hoofd.
  • Als je handig bent met de computer, maak een totaal overzicht per ruimte met al je spulletjes en de geschatte prijzen, de leeftijd en bijzonderheden.  Verzekeringen  zijn blij met zo’n leidraad en als je eerlijk bent zullen ze al snel op die lijst afgaan en scheelt hoop discussie en vooral tijd.
  • Vraag je tussenpersoon om een aanmeldfolder voor inboedelverzekering, hierin staan vaak per soort de (standaard) artikelen die je in huis hebt en helpt ook weer mee met een complete lijst creëren.

Probeer de lijst niet in een dag klaar te hebben, neem er de tijd voor zelfs dan nog kom je later spullen tegen die je niet op geschreven hebt.  (Maak hiervoor ook een stelpost !)

  • Laat de lijst ook door vrienden of familie die vaker over vloer kwamen bekijken, je zal zien dat hun dingen te binnen schieten die je bent vergeten.
  • Laat de goederen daarna  zo snel mogelijk (als dit al niet is gebeurd) door een speciaal bedrijf uit het pand halen en op kaart zetten.  De verzekering heeft dit (meestal) nodig omdat ze altijd achteraf controle checks uit kunnen voeren.  De opstal heeft het vaak nodig om goed het pand te kunnen inspecteren.  Als je ermee wacht kan het zijn dat erbij die verzekering vertraging op treed.

Ook al wil je gevoelsmatig niet dat je resten ergens in een onpersoonlijke omgeving worden geplaatst, uiteindelijk moet je.

Uiteindelijk krijg je van de verzekering een voorstel en als je hier mee eens bent en getekend terugstuurt zal je het geld van de schade minus een eventueel voorschot op je rekening gestort krijgen.